Har du någon gång tänkt över hur bra eller dålig din belysning är där hemma? Ofta är belysningen i våra hem inte tillräckligt bra att arbeta i. Ibland passar ljusets färg eller ton inte alls in, utan ger helt fel känsla i ett rum. Att få till ett bra ljus är enormt viktigt. Det gör en stor skillnad, både på känslan i hemmet och på vår hälsa. Här får du veta mer om vad bra eller dåligt ljus kan ha för effekter, samt vad du kan göra för att se till att din belysning är bra nog.

Tänk på din belysning.

Dåligt ljus är inte bra för hälsan

Dåligt ljus är inte bra för vår hälsa. Fel typ av belysning kan ha negativa effekter på våra ögon och vår syn. Synen är ju ett av våra allra viktigaste sinnen. Det är något man verkligen vill vara rädd om. Men dåligt ljus har inte bara negativa effekter på vår syn. Det kan även påverka oss psykiskt. Vi människor mår bättre i ljusare miljöer. Dagsljus är helt klart det bästa. Därför vill man få till ett ljus som är så nära det riktiga dagsljuset som möjligt, speciellt i de miljöer vi arbetar i. 

Belysning i hemdesign

Belysning är dock mer än bara ljus som låter oss se ordentligt i annars mörka miljöer. Belysning kan även vara en viktig del av vår hemdesign. Det finns mängder av dekorativ belysning att välja bland. Om man saknar något att piffa upp vardagsrummet eller hemmakontoret med, kan man alltid köpa en dekorativ lampa. Det är svårt att få för mycket belysning i hemmet. Skulle du vilja använda dig mer belysning och lampor i din hemdesign? Då kan du läsa mer om hemdesign och vardagsliv här.

Ljus påverkar oss.

Låt en elektriker göra jobbet

Oavsett om du vill använda dig av belysning enbart för att få till ett bättre ljus eller bara vill dekorera med lampor, bör du först se till att ditt elsystem är säkert. Om du aldrig har installerad en taklampa eller liknande tidigare, kan det vara bäst att kontakta en elektriker först. Det är inte säkert att elektrikern själv behöver utföra installationen, men det är alltid säkrast att rådfråga en först. Man kan aldrig vara nog försiktig när det kommer till elinstallationer. Det gäller även de allra minsta installationerna.